Ankomst

Polar Exploration Museum

Situated at the edge of Bygdøy, amidst a center of maritime mediation, the FRAM-museum is planning a new extension dedicated to convey the history of Norwegian polar exploration, as well as to create spaces for environmental education. Our proposal is a remarkable, but modest building, with a clear and legible concept; equal part landscape and building, the project aims to create environmental awareness, and inspire its visitors.

Landscape

Through its circular shape, the building becomes an extension of the existing topography; the shell - essentially a green roof - will contribute to water depletion and infiltration into the ground, while also preserving the overgrown character of the site. The building points perpendicular to the sea, and reveals itself with a glowing glass façade in the shape of a half-circle, and becomes a part of the row of triangle shaped buildings; the first floor of the museum glides through the glass façade, turns naturally into an amphitheater and melts gradually into the surrounding landscape.

Construction

The construction draws its inspiration from the tectonic principles of the hull of a polar ship. The vault is supported by a glulam construction of curved glulam girders, columns and horizontal girder; acting as bracing as well as carrying the inner slabs. The slabs are built from solid wood, and spans in the longitudinal direction. Inner walls are built from solid wood as well.

To distribute the forces, the glulam columns split in the meeting with the girders to distribute the forces, not unlike the construction of a ship’s hull.

environment

The project aims to express a clear environmental and sustainable awareness; by being an extension of the existing topography it seeks to work with the environment in such a way that it becomes a part of it - the project can be seen as equal part building and landscape.
A vast majority of materials used in the project is wood; pillars, beams, slabs and the “hull” is mainly thought as prefabricated elements, resulting in less waste and a smaller carbon-footprint.

Related projects

Østerdalsgata1 Krysset 06
Biscuit Factory
Svalbard Science Center Exterior 9
Svalbard Science Center
Gallery Trafo interior1
Galleri Trafo