Steindalsfossen 04

Tourist Faciltites Steinsdalfossen Waterfall

Norwegian Public Roads Administration has been commissioned by the Norwegian Government to develop the National Tourist Routes, consisting of 18 selected stretches of road passing through Norway’s beautiful and varied scenery. Jarmund / Vigsnæs Architects was commissioned to develop the destination at Steinsdalsfossen, Hardanger.

The project consists of a parking area with tourist information and a restroom facility in addition to a footpath leading to a waterfall. A concrete wall mediates the level-difference between the road and the parking surface and is the spine of the project.

The two building volumes physically connected to the concrete wall reflects both the movement of the road and at the same time the static view of the waterfall. The project is made as in-situ concrete structures. The concrete is used as the main material, even covering the roof surface. The concrete is given a green, metallic shade to reflect the color of the river in the springtime.